Thursday, July 06, 2006

Georges Simenon sau viata e grea

Si daca tot am revenit la blogul meu, peste care se cam pusese praful, o chestie care nu are deloc legatura cu Calea Grivitei, Python, web 2.0, mash-ups, 42 de lucruri de facut in 37 de zile sau div-urile rotunjite: un citat dintr-un roman de George Simenon. Da, ati citit bine: "citat", "roman (politist)", "George Simenon", adica unele dintre lucrurile cele mai lipsite de "coolness".
Contextul:
Un faimos chirurg parizian povesteste despre o fosta amanta pe care este banuit ca a omorat-o.
Citatul:
"Ce sentimente vreti sa fi avut? Presupun ca-i cunoasteti povestea. Sigur ca-mi vorbea de recunostinta si afectiune. Adevarul e mai simplu. N-avea chef sa cunoasca din nou mizeria. Dumneavoastra trebuie sa stiti asta. Oamenii carora le-a fost intr-adevar foame, care au fost saraci lipiti, cum se spune, si care, intr-un fel sau altul, au izbutit sa se salte ar face orice ca sa nu se intoarca la viata dinainte.
Era adevarat, iar Maigret o stia prea bine."
("Maigret se insala" - Polirom 2005 - trad. Barbu Cioculescu)
Un paragraf de roman politist "oarecare" care pune atat de clar in evidenta unul din adevarurile fundamentale ale vietii cum "3 Ciume + 5 Greturi + 7 Culmi ale Disperarii" nu ar reusi niciodata sa o faca. Desigur ca atunci cand am spus "roman politist oarecare" bravam, nici un roman scris de Georges Simenon nu poate fi un roman "oarecare", si desigur ca Simenon nu e nici Camus, nici Sartre, nici Cioran, este cu mult peste.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

... Dar cum se simt cei care au cunoscut bunastarea, si intra in mizerie? ...

http://blog.360.yahoo.com/blog-rpudzXE.danHJYsvUBwEkDtznA--?cq=1&p=242

4:24 PM  

Post a Comment

<< Home