Monday, February 21, 2011

Bucuresti, arheologie urbana

Atunci cand vine vorba despre Bucuresti si istoria lui cam toata lumea se opreste pe la anii 1940-45. Tot ce urmeaza acestei perioade este privit de majoritatea specialistilor ori ca o aberatie, ori ca un interval de timp ce mai bine ar fi dat uitarii. Da, sunt constient de faptul ca s-ar putea sa generalizez un pic prea mult, dar in mare cam acesta este "feeling-ul". Ceea ce e pacat :)

De multe ori mi s-a intamplat sa ma plimb prin cartierele de blocuri ale Bucurestiului si sa ma intreb cum au luat nastere. In ce perioada anume au fost construite? In ce ordine? Care au fost planurile din spatele construirii lor? Mi se intampla asta si intr-un cartier ca Balta Alba, unde blocurile de 10 nivele de la bulevard construite in anii '70-'80 ascund blocuri de 4 nivele construite in anii '60, precum si in cartiere de case de targoveti de mai prin centru unde brusc vezi 2-3 blocuri rasarind dintre gradini.

Stiu ca de multe ori mi-am zis in gand "daca cineva de la PMB/Comisia de urbanism ar face publice aceste date (ale constructiei blocurilor) ce harti interesante s-ar putea desena..." :) Ei bine, asteptarea s-a terminat, si asta nu din cauza PMB-ului, ci datorita site-urile de imobiliare care au inceput sa publice si anul de constructie al locuintelor puse la vanzare/inchiriere + pozitia aproximativa pe harta. Asta m-a facut sa scriu un mic parser in python pentru a lua aceste anunturi de pe imobiliare.ro, norc.ro si de pe defunctul www.rez.ro (acesta din urma mai ales pt. ansamblurile rezidentiale construite in anii 2000), sa salvez anunturile doar cu pozitia pe harta si anul constructiei si sa le afisez pe o harta, ca mai jos (dati "hover" cu mouse-ul pe deasupra locatiilor de pe harta pt. a vizualiza anul constructiei):




Dati click pe poza pentru versiunea marita, iar legenda "pionezelor" de pe harta o aveti in imaginea de mai jos. Deasemenea, o versiune "live" a hartii e la adresa asta: bucuresti.maglina.ro/, dar nu bag mana in foc ca site-ul va fi 100% sus deoarece e gazduit pe o masina de-a mea de-acasa, care, vorba aia, mai are si probleme :)



Ce mi s-a parut foarte interesant de folosit au fost "Filtrele" pe perioade (situate in partea dreapta-sus daca ajungeti pe site). De exemplu iata cum arata constructiile din Bucuresti construite intre 1960-1970 (dati click pe imagine pentru a o mari):



Destul de interesant, zic eu :) Se poate vedea "taierea" bulevardelor Dimitrie Cantemir (numele actual), Constructorilor, 1 Mai, a Caii Grivitei sau a Caii Giulesti, inceperea constructiilor in cartierele Drumul Taberei si Balta Alba-Titan, noile blocuri din Floreasca sau cele construite in jurul Salii Palatului in zona centrala.

Iata cum se prezinta situatia pt. decada urmatoare, 1970-1980:




E interesant ca in aceasta perioada practic s-a finalizat constructia cartierelor Balta Alba-Titan si Drumul Taberei si s-a inceput sistematizarea cartierelor Pantelimon si Colentina.

Si pt. ca nu vreau ca postul acesta sa fie unul kilometric :), o sa mai adaug doar 2 harti, cu promisiunea ca voi reveni cate de curand cu alte comentarii, asa cum mi se par mie, un nespecialist, din avion.

Prin urmare, iata harta constructiei blocurilor din Bucuresti din anii 1990-2000 , cand practic s-a finalizat tot ce se incepuse la sfarsitul anilor '80:



Iar pt. pasionati iata harta constructiilor de dupa 2000. A se observa lipsa de sistem/gandire centralizata :) Nu stiu daca e un lucru bun sau rau.



Dupa cum ziceam, sper sa revin cat de curand asupra acestor harti si a altora similare, precum si cu cateva poze scanate ale unor planuri de urbanism din acele vremuri.

PS: Locatiile de pe harta sunt aproximative, dar in mare zic eu ca sunt destul de ok pentru evidentierea unor trenduri generale.

5 Comments:

Blogger Constantin Gheorghe said...

Foarte interesantă ideea şi abordarea. Dacă renunţăm la idei preconcepute,poate vom lua în viitor decizii mai bune.

12:18 PM  
Blogger Adrian said...

da interesant

1:45 PM  
Blogger Unknown said...

Salut,
Momentan lucrez si eu la un proiect similar, mai mult de hobby....o vizualizare a evolutiei fondului construit, dar imi lipsesc date, poate am putea colabora....adresa mea de mail este razvan.zamfiraATgmail.com

2:25 PM  
Blogger Unknown said...

Bravo......ai facut o traeaba super.

7:23 PM  
Blogger Unknown said...

Foarte interesant! Felicitari!

11:01 PM  

Post a Comment

<< Home